Soğuk hava deposu gıda, tekstil, tıp gibi alanlarda ürünlerin sağlıklı bir biçimde istenen sürede saklanması için dizayn edilen odalardır. Yiyeceklerin saklanma ömürlerini uzatmak için imalat koşulları birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Genel anlamda poliüretan köpük dolgulu sac panellerle imal edilmektedir. Her geçen gün değişen teknolojiyle birlikte daha farklı üretim şekilleri de oluşmaktadır.
Soğuk Hava Deposunda Ne Olur?
İlk kısımda da belirttiğimiz üzere soğuk hava depolarının amacı yalıtım esaslı şartlandırılmış hava sağlanmasıdır. Bu odalarda saklanan gıda ürünleri, insanlara taze bir şekilde ulaşmış olur. Meyve, sebze, et ürünleri, süt ürünleri gibi gıdalar sağlıklı bir şekilde saklanır.
Soğuk Depolamaya Neden İhtiyaç Duyulur?
Gıda toptancıları, büyük marketler ya da küçük işletmeler anlık satışlarını reyonlarında satışa sunar. Reyonda azalan ürünleri de soğuk hava depolarındaki stoklardan temin ederler. Bu şekilde kullanıcılar her zaman taze gıda ürününe hızlı bir şekilde ulaşmış olur. Bozulabilir türdeki gıda ürünlerinin saklanması için en doğru yol budur.
Soğuk Hava Deposu Kaç Derece Olmalı?
Saklanacak gıda ürünlerinin cinsine bağlı olarak değişiklik gösteren bir konudur. Çünkü her ürünün kendine has bir saklanma tekniği vardır. Örnek olarak söz konusu gıda ürünü dondurulmuş ise -18° C’nin altında bir sıcaklık gerekir.
Yine de bir genelleme olarak her ürünün kendi donma sıcaklığından 2 ilâ 3 derece yüksek olarak saklanması uygundur.
Soğuk saklanmada temel ilke, saklanacak ürünlerin metabolizma faaliyetlerinin yani yaşamsal koşullarının devam etmesidir. Ancak bu faaliyetin en düşük sıcaklıkla sağlanması gerekir. Bununla birlikte üründe su kaybına sebebiyet vermeyecek nem oranını da korumak gerekir. Depo içerisindeki nemin fazla olması, ürünlerin bozulmasına neden olabilir.
Meyve Soğuk Hava Deposu Kaç Derece?
Olgunlaşmış meyveler için ideal saklanma koşulu 7 derecedir. Olgunlaşmaya yakın meyveler içinse 10 derecenin altı da uygundur.
Tavuk Dolap Kaç Derece Olmalı?
Soğuk Hava Deposu Maliyeti
Yüzeysel bir yorumda bulunmak kesinlikle yanlış olacaktır. Çünkü, maliyetinin hesaplanmasından önce ne amaçla kullanılacağını belirlemek önem arz eder. Hak vereceksinizdir ki küçük bir depo ile çok daha büyük bir tesisin maliyetlendirilmesi aynı şekilde hesaplanmayacaktır. Bu hesabın ne kadar bir alanı kapsaması gerektiğini iyi analiz etmelisiniz.
20 M2 Soğuk Hava Deposu Maliyeti
Başarılı bir fiyatlandırma işleminin yapılabilmesi için tüm etkenler bir arada belirlenerek detaylandırılmalıdır. Profesyonel destek almak için bize ulaşabilirsiniz.
Soğuk Hava Deposu Ne Kadara Mal Olur?
10 metrekare ya da 20 metrekare de olsa soğuk hava deposu maliyetini hesaplarken
- Depo türü ve tasarımı ( boyutlandırılması )
- Saklanacak ürün türü
- Sıcaklık ve ortam nemi
- Kapı tipi
gibi seçimlere göre davranmak gerekir.
Soğuk Hava Deposu Kapısı
Kapılar, aylık maliyetlerin belirlenmesinde çok önemli yapı elemanlarıdır. Soğuk hava deposu kapılarını genel olarak 3’e ayırmak mümkündür.
- Sürgülü Kapı: Özellikle büyük soğutma alanlarında taşıyıcıların geçebileceği boyutlarda tasarlanmalıdır. Genel olarak iç kapı olarak kullanılır
- Çarpma Kapı: Büyük işletmelerde, alan geçişleri için kullanılır. İyi bir maliyet düşürücü etkendir.
- Seksiyonel Kapı: İç üniteleri birbirinden ayırmada kullanılır. Bir nevi ortam ayırıcı olarak iş görürler.
Soğuk Hava Deposu Servisi
Soğuk ortamlarınızı yaptırmak kadar korumak da çok önemlidir. Özellikle büyük işletmeler ya da maliyeti yüksek ürünler saklıyorsanız bakımları zamanında yaptırmalısınız. Soğuk hava deposu servisi olarak yetkin firmalarla çalışmalısınız.
Kadıköy, Bostancı, Maltepe, Kartal, Pendik, Ataşehir gibi İstanbul anadolu yakasında bulunan semtlere en geç 1 saat içerisinde müdahalede bulunuyoruz.