Kondenser, soğutma sistemlerinin önemli bir yapı elemanıdır. Bu makalemizde kondenser hakkında ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız. Evaporatör ile çok karıştırıldığı bilinen kondenserlerin, aralarındaki farklarına değineceğiz. Unutmayınız ki bir sistemi tanımak için, sisteme ait parçaları en iyi şekilde öğrenmek gerekir.
Kondenser Nedir?
İklimlendirme ve soğutma sistemlerinde, soğutmayı yapan malzemenin sisteme gaz olarak girdikten sonra ısısını yayarak sıvılaştığı bölümdür. Condenser kelimesinden dilimize geçen kondenser terimi kondanser ve kondansör olarak da yer yer telafuz edilmektedir. Kondenser kabini içerisinde fan, kompresör ve çeşitli kontrol malzemeleri yer almaktadır. Bobin, alüminyum malzemeden üretilir. Alüminyumun iletkenliğinden faydalanılarak hızlı iletim sağlanır.
Kondenser Ne İşe Yarar?
Soğutucu akışkan, evaporatörde çevreden çektiği ısı ile kompresör ısınmasından dolayı ısınır ve buharlaşır. Bu ısıyı dışarıya atma ve soğutucu gazı yoğuşturma işlemini kondenser sağlar.
Kondenser Çeşitleri
İklimlendirme ve soğutma sistemlerinde 3 çeşit kondenser kullanılır. Bunlar, “su soğutmalı”, “hava soğutmalı” ve “evaporatif ” kondenserdir.
Su Soğutmalı Kondenserler
Bu tip ürünler ziyadesiyle büyük kapasite isteyen soğutma sistemlerinde projelendirilmektedir. Çünkü kurulum ve işletme maliyetleri göz önüne alındığında en ekonomik olan tür budur. Projelendirilmesi esasında bir çok faktörün göz önünde bulundurulması gerekir. Bu sebeple uzman firmalarla görüşülmelidir.
Hava Soğutmalı Kondenserler
Piyasa uygulamalarında sıklıkla uygulanan kondenser çeşitidir. Çünkü var olan soğutma sistemlerinin bir çoğuna rahatlıkla uygulanabilmektedir. Statik ve Dinamik olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Statik kondenserler sessiz olduğu için evlerde bulunan buzdolaplarında da kullanılmaktadır. Dinamik kondersler ise fanlı oldukları için genellikle ticari soğutma sistemlerinde kullanılırlar.
Evaporatif Kondenserler
Yoğunlaşma işleminde, hava sirkülasyonu ve su spreyi bir arada kullanılır. Hızlı kirlenmesi sebebiyle sıklıkla arıza verdiği bilinmektedir. Bu yüzden diğer çeşitlerine göre daha az tercih edilmektedir. Ancak diğer kondenserlere göre daha verimli çalışmaktadır.
Kondenser Ünitesi ve Fanları
Soğutma ve iklimlendirme sistemlerinde, kondenser ünitesi, kompresörü de bünyesinde bulunduran dış ünite ve gaz akış yönünde sıvı hattında yer alır. Kondenser fanları ise kondenserdeki soğutucu akışkanın ısısını çevreye yayar. Bu şekilde gazın yoğunlaşmasına yardımcı olur. Kondenser fanları kapasiteye uygun çap ve debide seçilmelidir. Fanların ısı kontrolü sağlanarak belirli basınç değerlerinde çalışması tercih edilmek durumundadır.
Evaporatör ve Kondenser Arasındaki Fark
Her iki parça da genel anlamda ısı transferini gerçekleştirmektedir. Hemen hemen aynı işi görmelerine rağmen, çalışma prensipleri birbirinin tersidir. Kondenser, içerisindeki soğutucunun ısısını dışarı vererek yoğunlaşma sağlar. Buna karşılık evaporatör ise çevreden ısı çekerek gazı buharlaştırır ve buharlaşan akışkan çevreden ısı çekerek ortamı soğutur.
Aşırı Soğutmanın Temel Amacı Nedir?
Kondenserden çıkan sıvı haldeki soğutucu akışkanın sabit basınç ile daha düşük sıcaklıkta genleşme elemanından akışkanın geçmesini sağlayan sistemlerde verimin artmasını sağlayan bir uygulamadır.
Kadıköy, Bostancı, Kartal, Maltepe, Pendik, Ataşehir gibi İstanbul anadolu yakasında bulunan semtlere en geç 1 saat içerisinde müdahalede bulunuyoruz. Bize hemen ulaşın